In deze blog bekijken we de relatie tussen hydratatie of uitdroging erectiestoornis en geslachtsdrift, hoe je kunt zien of je uitgedroogd bent en andere oorzaken van erectiestoornissen.
Is uitdroging gekoppeld aan erectiestoornis?
Het is mogelijk dat de hydratatieniveaus van een persoon de tijdelijke erectiestoornis beïnvloedt. Een tekort aan voldoende lichaamsvocht kan een persoon fysiologisch en mentaal beïnvloeden.
Verschillende elementen zijn nodig voor een man om een erectie te bereiken en te behouden. Een storing in een of meer van deze stappen betekent dat hij mogelijk niet in staat is om een erectie te krijgen die stevig genoeg is om seks te hebben.
Het proces omvat:
• seksuele opwinding, of de boodschappen verzonden naar de hersenen die de bloedtoevoer naar de penis stimuleren
• verhoogde bloedtoevoer naar twee kamers in de penis, de corpus cavernosum genaamd, die leidt tot de zwelling van de penis en rechtop gaat staan
• wanneer een man de ejaculatie bereikt, verlaat het bloed de kamers en gaat de erectie weg
Uitdroging en erectiestoornissen
Wanneer een man uitgedroogd is, heeft hij niet zoveel bloedvolume in zijn lichaam als wanneer hij op de juiste manier is gehydrateerd. Daarom raken zijn bloedvaten vernauwd, omdat er niet genoeg bloed is om ze gespannen te houden. Dit schaadt de bloedtoevoer naar alle delen van het lichaam, inclusief de penis.
Weinig onderzoek heeft gekeken of uitdroging direct erectiestoornissen veroorzaakt, dus verdere studies zijn nodig.
Wanneer een persoon is uitgedroogd, laat het lichaam grotere hoeveelheden van het enzym angiotensine I vrij, wat leidt tot vernauwing van de bloedvaten.
De aanwezigheid van angiotensine II, dat het lichaam maakt van angiotensine I, is in dierstudies in verband gebracht met seksuele disfunctie, hoewel er meer onderzoek nodig is naar hoe dit mensen beïnvloedt.
Naast de fysieke effecten van uitdroging die van invloed zijn op de erectie van de penis, wordt stemming ook geassocieerd met uitdroging.
Een kleinschalig onderzoek uit 2011 wees uit dat milde uitdroging werd geassocieerd met een verminderd geheugen, spanning en angst bij mannen.
De mentale toestand van een persoon kan een diepgaand effect hebben op hun geslachtsdrift en erectiestoornis veroorzaken. Volgens de American Academy of Family Physicians kunnen stress, angst, depressie en nervositeit allemaal bijdragen aan een erectiestoornis. Daarom is het mogelijk dat de stemmingswisselingen in verband met uitdroging tot een erectiestoornis kunnen leiden.
Symptomen van uitdroging
De vloeistofbehoefte van een persoon kan variëren op basis van lichaamsgrootte, fysieke activiteit en blootstelling aan warme temperaturen.
Wanneer een persoon licht uitgedroogd is, kunnen ze symptomen ervaren zoals:
• donkere urine
• droge mond
• vermoeidheid
• duizeligheid
• dorst
Het drinken van voldoende water kan een persoon helpen zich beter te voelen op verschillende niveaus, waaronder seksuele prestaties. Een persoon moet voldoende water drinken, zodat zijn urine helder van kleur is en gat hij een dorst heeft.
Als een persoon geen water of andere vloeistoffen drinkt wanneer hij tekenen van uitdroging begint te vertonen, dan kan dit overgaan in ernstige uitdroging. Dit kan een medisch noodgeval worden.
Symptomen van ernstige uitdroging zijn onder andere:
• verwarring
• een intens gevoel van dorst hebben
• gebrek aan zweten, zelfs in warme klimaten
• lage bloeddruk
• weinig tot geen urine produceren
• een snelle hartslag
Vooruitzicht
Een erectiestoornis is een veel voorkomende en vaak behandelbare aandoening die mannen treft. Hoewel artsen geen specifieke onderzoeken hebben uitgevoerd met betrekking tot hoe uitdroging specifiek een erectiestoornis beïnvloedt, zijn er andere studies en literatuur die een verband kunnen leggen.
Uitdroging is echter meestal een tijdelijke aandoening en meestal niet de enige oorzaak van een langdurige erectiestoornis. Als een man constant moeite heeft om een erectie te krijgen of te behouden, moet hij met zijn arts overleggen voor een diagnose. Erectiepillen kunnen dan bijvoorbeeld een oplossing zijn.
Verder lezen? Lees ons blog: